Adoptieprocedure

sweet-puppy-scared-eyes-wallpaper-7183 (Medium)

Waarschijnlijk hebt u al volop gekeken naar onze adoptiehonden en hebt u uw schat gevonden. Natuurlijk zit je met veel vragen hoe een adoptie in zijn werk gaat. Wij hebben uiteraard een bepaalde adoptieprocedure ten einde alles vlot en goed te laten verlopen.

Wanneer u een hond wil adopteren kan u een online adoptie-aanvraag downloaden. Hebt u nog vragen dan kan u ook een email sturen alvorens deze aanvraag in te vullen. Wij zullen u zo snel mogelijk een antwoord sturen op al uw vragen en eventueel een adoptie aanvraag sturen als u beslist om tot adoptie over te gaan. De adoptie aanvraag is een lijst van vragen die we stellen om u als gezin te leren kennen en te bekijken of uw uitverkorene bij u of het gezin past

Het huisbezoek…

Na het bekijken van de vragenlijst nemen wij met u contact op en word er een afspraak gemaakt voor een huisbezoek. Uw uitverkorene wordt ondertussen gereserveerd. Bij onze vereniging worden geen honden geplaatst zonder voorafgaand huisbezoek. Voor heel veel mensen voelt dit onwennig aan maar wij willen u hierin geruststellen. Wij komen niet als keurders uw hele huis bekijken om te weten hoe je woont.

Er zijn uiteraard bepaalde voorwaarden waar men aan moet voldoen en dan gaat het vooral om de veiligheid voor de hond. Vooral de tuin is een heel belangrijk aspect aan uw woonst en dan meer bepaald de omheining. Als u een grote hond adopteert zoals een galgo is de minimum vereiste 1,80 meter hoog. De tuin moet hermetisch afgesloten zijn zodat de hond niet kan ontsnappen. Voor een kleinere hond, naargelang het ras is een hoogte van 1,50 meter voldoende.

Een huisbezoek is ook belangrijk voor het contact tussen de vereniging en de adoptanten. Het gaat niet alleen om de hond die geplaatst word maar ook het gezin waarin de hond terecht komt. Het stopt ook niet bij het het afronden van de adoptie. U heeft misschien nog vragen, er loopt iets niet goed, …. Ook is het leuk als een hond geadopteerd word dat we nadien een kleine update krijgen over uw nieuwe viervoeter met wat foto. Deze zullen dan op onze website geplaatst worden bij Lucky doggies

De adoptie wordt een feit…

Als het huisbezoek positief word bevonden kan er een adoptiecontract opgemaakt worden. Dit gebeurd in tweevoud, één voor de adoptanten en één voor de vereniging. Wij vragen om een voorschot van 150 € over te schrijven. Dit is een gedeeltelijke bijdrage voor de kosten om de hond te laten klaarmaken. Moest men zonder reden de adoptie annuleren word dit bedrag ook niet terugbetaald. Dit kan alleen in zeer uitzonderlijke gevallen door bv. ernstige ziekte, overlijden waardoor u de hond niet kan adopteren. Vooraleer u de hond mag verwelkomen moet het resterende bedrag overgeschreven worden op rekening van de vereniging. U krijgt ook nog wat extra informatie met enkele aandachtspunten voor de komst van de hond.

De komst van uw nieuwe huisgenoot…

Wij laten u weten wanneer uw hond naar België of Nederland komt. Dit kan op twee manieren, per vliegtuig of middels ons eigen transport. Daarover kan u meer lezen bij transporten. Als de hond per vliegtuig komt is dit of met een vluchtbegeleider of door iemand van de vereniging zelf. Wij zullen u tijdig contacteren wanneer wij met de hond op de luchthaven aankomen. Misschien moet u een dagje vrij nemen van het werk oid.

Op de luchthaven zal altijd iemand van de vereniging aanwezig zijn. Ook wij zijn nieuwsgierig naar die lieverd die zijn gouden mandje heeft gevonden en het is fijn om enkele foto’s van de aankomst te maken. Op dat moment kan de hond meteen wat bekomen van de reis want ook voor hen is het een heel gebeuren en kan u de hond alvast beginnen knuffelen en aaien. Daarna kan u met uw nieuwe viervoeter naar huis en begint er voor hem/haar een nieuw leven.

Aandachtspunten !!!

Wij raden u ook aan om zelf informatie op te zoeken over de hond die u adopteert. Het ras en de kenmerken, zodat u na de adoptie niet voor verrassingen komt te staan. Het gebeurd nog te weinig dat mensen zich over een ras informeren waardoor de hond weer terug naar de vereniging moet en hierdoor in noodopvang moet geplaatst worden. Een Podenco is bv. een heel energieke hond met een jachtinstinct en is niet voor iedereen geschikt. Hoe meer je weet des te beter kan je met het gedrag van je viervoeter overweg.

Nog een belangrijk punt is dat u een buitenlandse hond adopteert meer bepaald uit het Mediteraans zeegebied. Daar is vooral de zandvlieg actief die de ziekte Leishmania veroorzaakt. Het is heel belangrijk dat u weet wat deze ziekte inhoud. Al onze honden worden getest op ziektes waaronder ook Leishmania maar dit geeft geen uitluitsel. Als drager testen zij negatief dus de kans dat ze op een bepaald moment positief testen is mogelijk. Leishmania is een parasiet die tot 7 jaar kan slapen. Je kan hier meer over lezen bij “ziektes”.

Adoptiebijdrage

De adoptiebijdrage is 275 . Voor oudere honden vanaf 10 jaar is de adoptiebijdrage 175 €

De hond kan niet blijven !!

Indien de hond om één of andere reden niet kan blijven moet deze terug naar ons komen. Wij blijven garant staan voor onze honden ook na adoptie. Indien mogelijk vragen wij of de hond kan blijven tot een nieuw gezin is gevonden. Meestal verkiezen we dat de hond gewoon weer bij ons komt. U mag onder geen enkele voorwaarde de hond ter adoptie plaatsen noch verkopen zonder onze toestemming. Tevens mag u de hond niet in een asiel plaatsen. Gelieve ons dan ook meteen te contacteren.

Aandachtspuntje inentingen !!!

Tot een aantal jaren geleden was het normaal om je hond elk jaar te vaccineren tegen allerlei verschillende ziektes. Het geadviseerde vaccinatiebeleid is de afgelopen jaren veranderd. Je hond hoeft niet meer elk jaar een grote cocktail-vaccinatie te hebben. Het is wetenschappelijk bewezen dat de gemiddelde hond na de vaccinatie op 1-jarige leeftijd zo’n drie jaar lang de benodigde afweerstoffen heeft. Advies: 1x in de 3 jaar de grote cocktail halen voor je hond is dus voldoende. Daarmee beperk je de gezondheidsrisico’s van de vaccinatie sterk.

Vaccineren: iets om over na te denken!

 

Indien de hond om één of andere reden niet kan blijven en moet opgehaald worden door ons rekenen wij vanaf nu 0,5 € per km !!!

 

This Post Has Been Viewed 2,026 Times

Reacties gesloten.